recepti "Brzi recepti"
Rižoti i jela od riže za brzo i jednostavno kuhanje
Rižoto od šparoga i kozica
Što vam je potrebno
- [ ] 350 g riže Gran Gallo Arborio Risotto
- [ ] 50 g maslaca
- [ ] 30 g nasjeckanog luka
- [ ] 1 l kokošjeg temeljca
- [ ] 1 čaša bijelog vina
- [ ] 300 g kozica
- [ ] 16 stabljika šparoga narezanih na komade od 4 cm
- [ ] 4 kriške pršuta Parma
- [ ] svaka narezana na 3 dijela
- [ ] 2 rajčice
- [ ] bosiljak
- [ ] sol i papar
Predložio: Gualtiero Marchesi
Način pripreme:
Rižoto od šparoga i kozica: pržite nasjeckane šparoge 5 minuta na komadiću maslaca. Ispržite nasjeckani luk u loncu za pirjanje s teškim dnom u 10 g maslaca sve dok ne omekša ali bez da promijeni boju. Dodajte rižu i kuhajte još 2-3 minute, zatim dodajte ½ čaše vina i kuhajte dok ne ishlapi. Dodajte kutljaču toplog temeljca i kuhajte na laganoj vatri. Kad riža upije temeljac, dodajte ga još, svaki put kad je potrebno.
Nastavite tako 16 minuta, sve dok rižoto ne omekša ali da zrna i dalje u sredini ostanu tvrda. U međuvremenu, u drugom loncu za pirjanje, ispržite očišćene kozice i šunku na malo maslaca, 2 do 3 minute. Pripremite umak s nasjeckanim lukom i ljuskama od kozica i preostalim vinom, isjeckanim rajčicama i kuhajte 10 minuta.
Uklonite rižoto s vatre i poslužite u ugrijanim tanjurima. Ukrasite isjeckanim šparogama. Pokrijte s procijeđenim umakom i bosiljkom, kozicama i šunkom.