recepti "Brzi recepti"
Rižoti i jela od riže za brzo i jednostavno kuhanje
Rižoto sa šparogama, pistacijom, i istopljenim gorgonzola sirom
Što vam je potrebno
- [ ] 250 g riže Riserva del Fondatore Risotto
- [ ] 100 g maslaca
- [ ] 1 manja glavica luka
- [ ] 500 g šparoga
- [ ] 1 češanj češnjaka
- [ ] 200 g sira Gorgonzola
- [ ] 1.5 l povrtnog temeljca
- [ ] ½ čajne žličice slatke mljevene paprike
- [ ] 1 lovorov list
- [ ] ½ čaše suhog bijelog vina
- [ ] 10 sitno nasjeckanih pistacija
- [ ] sol i papar
Predložio: Bruno Barbieri
Način pripreme:
Rižoto sa šparogama, pistacijom, i istopljenim gorgonzola sirom: Za pripremu rižota, odvojite vrhove šparoga i kuhajte ih u slanoj vodi 5 minuta. Ispržite narezane stabljike šparoga i nasjeckani luk u loncu za pirjanje s teškim dnom na 50 g maslaca dok ne omekšaju.
Add the risotto and fry until translucent, add the white wine and simmer until it has evaporated. Add a ladleful of the hot vegetable stock and simmer. As the stock is absorbed add more stock when necessary. Dodajte rižoto i pržite dok ne postane proziran, dodajte bijelo vino i pirjajte na laganoj vatri dok ne ishlapi.
Dodajte kutljaču toplog temeljca i kuhajte. Kad riža upije temeljac, dodajte ga još svaki put kad je potrebno. Nastavite tako otprilike 15 minuta da zrna ostanu tvrda u sredini. Uklonite rižoto s vatre, umiješajte ostatak maslaca, sol i papar. Istopite sir gorgonzola u loncu za pirjanje u kutljači temeljca, dodajte, nasjeckani češanj češnjaka, lovorov list, papriku i kuhajte 5 minuta dok se sir ne istopi.
Poslužite rižoto u 4 ugrijana tanjura, dodajte kremu od sira gorgonzola i ukrasite pistacijom i vrhovima šparoga. Poslužite rižot sa šparogama, pistacijom i istopljenim sirom gorgonzola.