Što vam je potrebno
- [ ] 200 g riže Gran Gallo Arborio Risotto
- [ ] 20 g maslaca
- [ ] 20 g nasjeckane ljutike
- [ ] 0.7 l kokošjeg temeljca
- [ ] ½ čaše šampanjca
- [ ] 40 g ribanog sira Parmigiano Reggiano
- [ ] 10 g maslaca
- [ ] 20 g nasjeckane ljutike
- [ ] 300 g svježih gljiva (vrganja
- [ ] smrčaka
- [ ] lisičarki...)
- [ ] 1 dl telećeg temeljca
- [ ] 1 dl vrhnja za kuhanje
- [ ] ½ čaše vina Madeira
- [ ] 1 jušna žlica brašna
- [ ] 1 vlasac
- [ ] 1 jušna žlica limunovog soka
- [ ] sol i papar
Predložio: Anton Mosimann
Način pripreme:
Za pripremu rižota od gljiva: u loncu za pirjanje s teškim dnom popržite nasjeckanu ljutiku na 20 g maslaca dok ne omekša. Dodajte rižu i dobro pržite dok ne postane prozirna. Dodajte kutljaču toplog temeljca, kuhajte i miješajte. Kad riža upije temeljac, dodajte ga još, svaki put kad je potrebno. Nastavite tako otprilike 10 minuta.
Za pripremu umaka za rižoto od gljiva: u loncu za pirjanje popržite 10 g maslaca i narezane oprane gljive, brašno i vino Madeira uz neprestano dodavanje vina dok ne ishlapi. Zatim dodajte kipući temeljac, vrhnje i kuhajte dok se količina ne smanji na polovicu. Posolite, popaprite i dodajte limunov sok. Po rižotu stavite umak od gljiva, dodajte šampanjac i kuhajte dodatnih 6 minuta.
Uklonite rižoto s vatre, umiješajte ribani sir Parmigiano Reggiano i ukrasite vlascem. Poslužite.