recepti "Recepti za klasike među rižotima"
Suvremene izmjene omiljenih tradicionalnih recepata.
Rižoto s muzgavcem, maslinama, kaparama i bosiljkom
Što vam je potrebno
Za rižoto
- [ ] 250 g riže Riserva 1856 Carnaroli
- [ ] 250 g očišćenog mrkača
- [ ] 80 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- [ ] 50 g cherry rajčica
- [ ] 50 g paprike narezane na rezance
- [ ] 30 g bijelih maslina
- [ ] 30 g crnih maslina
- [ ] 10 g opranih kapara
- [ ] 8 listova bosiljka
- [ ] 1 mali komad celera
- [ ] 1 mrkva i 1 glavica luka srednje veličine
- [ ]
Za umak
- [ ] 100 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- [ ] 50 g listova bosiljka
- [ ] sol
Predložio: Alfonso Iaccarino
Način pripreme:
Rižoto s muzgavcem, maslinama, kaparama i bosiljkom: napravite umak od bosiljka tako što ćete u blenderu izmiješati bosiljak, ulje i sol. Pecite na grill tavi i ogulite papriku i izrežite je na trake. Pripremite temeljac od celera, mrkve i luka koje ćete kuhati u 1,5 l kipuće vode oko 30 minuta. Uklonite povrće i kratko prokuhajte muzgavce. Izvadite koštice iz maslina i izrežite ih na male komade, razrežite rajčicu na četiri dijela. U loncu za pirjanje s teškim dnom, prepržite rižu u pola količine ulja.
Dodajte kutljaču toplog temeljca i kuhajte sve dok riža ne upije temeljac. Nastavite ovako dodavati temeljac sve dok riža ne bude skuhana ‘al dente’. Za vrijeme ovog postupka, nakon otprilike 10 minuta, dodajte hobotnicu i kapare. Kad je riža kuhana, uklonite s vatre, začinite i umiješajte preostalo ulje, paprike, masline i rajčicu. Rasporedite rižoto u 4 ugrijana tanjura, stavite preko njega umak i rasporedite masline i listove bosiljka.