recepti "Recepti za klasike među rižotima"
Suvremene izmjene omiljenih tradicionalnih recepata.
Rižoto s topljenim sirom Parmigiano Reggiano i tučcima šafrana
Što vam je potrebno
- [ ] 350 g riže Originario risotto
- [ ] 1 sitno nasjeckana ljutika 100 g maslaca
- [ ] 200 g ribanog sira Parmigiano Reggiano
- [ ] 1 čaša slatkog bijelog vina
- [ ] tučci šafrana
- [ ] 500 ml mesnog temeljca
- [ ] 50 g svježeg slatkog vrhnja
Predložio: Romano Tamani
Način pripreme:
Rižoto s topljenim sirom Parmigiano Reggiano i tučcima šafrana: zagrijte 50 g maslaca i prepržite ljutiku na laganoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte rižu i miješajte dok nije dobro prepržena i dok ne počne mijenjati boju. Dodajte bijelo vino i ostavite da ishlapi, zatim dodajte pola količine tučaka šafrana.
Nastavite kuhati uz dodavanje toplog temeljca, malo po malo, sve dok se riža ne skuha ‘al dente’. U međuvremenu, na laganoj vatri zagrijte preostali maslac u posebnoj tavi, dodajte vrhnje i pola količine sira.
Miješajte dobro smjesu tako da se istopi i dodajte je u rižoto te miješajte dok ne postignete kremastu konzistenciju zajedno s ostatkom ribanog sira Parmigiano Reggiano. Ukrasite rižoto s preostalim tučcima šafrana.