recepti "Recepti za klasike među rižotima"


Suvremene izmjene omiljenih tradicionalnih recepata.


 Pripremite pire od bundeve


Što vam je potrebno

  • [   ] 1.5 kg buče
  • [   ] 280g riže Riso Gallo risotto
  • [   ] 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • [   ] 2 češnja zgnječenog češnjaka
  • [   ] 80g sitno nasjeckanog luka
  • [   ] 100ml bijelog vina
  • [   ] 1 litra povrtnog ili kokošjeg temeljca
  • [   ] 50g kremastog sira gorgonzola
  • [   ] 20g ribanog sira Grana Padano
  • [   ] 10g maslaca
  • [   ] 1 mali svežanj kadulje za ukrašavanje
  • [   ] sol i papar po želji

Predložio: Danilo Cortellini


45'
4

Pratite nas na društvenim medijima

Način pripreme:

Pripremite pire od bundeve. Raspolovite bundevu i uklonite sjemenke. Stavite sjemenke u lim za pečenje i posolite. Pecite ih dok ne promijene boju. Sjemenke bundeve su ukusan snack. Narežite bundevu na kriške od 4 cm i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Posolite s malo soli i s nekoliko kapi maslinovog ulja.

 

Pecite na 190°C dok ne omekša, vjerojatno oko 40 minuta. Kad omekša, izvadite bundevu iz pećnice, ogulite je i bacite koru. Stavite bundevu u blender i uključite ga 30 sekundi. Dodajte punomasno vrhnje, svježe naribani muškatni oraščić, sol i papar u dovoljnoj količini. Miješajte u blenderu dok se svi sastojci ne spoje.

 

Propasirajte – Dodajte u pasirku ili u sito nekoliko žlica bundeve odjednom. Gurnite ili okrećite lopaticom kako bi uklonili sva vlakna. Tako ćete dobiti izvrstan glatki pire. Probajte, ako je potrebno još začina, pokrijte i stavite sa strane. Zagrijte povrtni temeljac. Dodajte maslinovo ulje u veliki lonac za pirjanje i ubacite nasjeckanu ljutiku i češnjak.  Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.

 

Dodajte rižu i miješajte. Prepržite jednu minutu prije nego ulijete bijelo vino. Pustite da vino ishlapi. Dodajte pola količine peršina. Polako, kutljaču po kutljaču, dodajte temeljac u lonac i izmiješajte. Kad riža upije kutljaču temeljca, jednostavno dodajte još jednu kutljaču. Kuhajte rižoto otprilike 15 minuta i zatim dodajte pire. Izmiješajte i ostavite da rižoto upije tekućinu pirea.

 

Nastavite dodavati temeljac sve dok se riža ne skuha ali da ostane ugodno tvrda pod zubom. Probajte i provjerite je li potrebno dodatno začiniti sa soli i paprom, dodajte preostali peršin i lišće celera. Dodajte maslac i ribani sir Parmigiano Reggiano, izmiješajte i poklopite 10 minuta i ostavite rižoto da odstoji. Stavite u tanjure.

 

Lupkajte dno tanjura tako da rižoto lijepo legne u jednom sloju. Rasporedite po rižotu izmrvljene kekse amaretti. Poslužite s dodatnim ribanim sirom Parmigiano Reggiano. Karmelin savjet: volim koristiti crown prince bundevu. Bundeva daje prekrasnu žuto smeđu boju i svileno glatku teksturu.

 

More Rice Recipes


Ispišite recept

Ostali recepti "Recepti za klasike među rižotima"

Za ovaj recept:

RIŽA ARBORIO