recepti "Brzi recepti"
Rižoti i jela od riže za brzo i jednostavno kuhanje
Artičoke, taleggio and parmskim pršutom rižota
Što vam je potrebno
Povrtni temeljac
- [ ] 40 g nasjeckane ljutike
- [ ] ½ češnja češnjaka
- [ ] 170 g nasjeckanog luka
- [ ] 250 g artičoka
- [ ] 250 g mrkve
- [ ] 3 l vode
- [ ] 15 g soli
- [ ] 2 čaše bijelog vina
- [ ] 3 zrna papra.
Umak od artičoka
- [ ] 250 g artičoka (opranih vrhova i s uklonjenim vanjskim listovima)
- [ ] 30 g nasjeckanog luka
- [ ] mala čaša bijelog vina
- [ ] 20 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- [ ] ½ češnja češnjaka
- [ ] 1 jušna žlica nasjeckanog peršina.
Risotto
- [ ] riže 320 g Gran Gallo Arborio Risotto
- [ ] 1l povrtnog temeljca
- [ ] 50 g maslaca
- [ ] 1 čaša bijelog vina
- [ ] jedna kriška od 50 g Parma pršuta
- [ ] 1 mala glavica luka
- [ ] 1 mala ljutika
- [ ] 45 g ribanog sira Parmigiano Reggiano
- [ ] 30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- [ ] sok od ½ limuna
- [ ] 10 tankih listića sira Parmigiano Reggiano
- [ ] 50 g nasjeckanog pršuta Parma
- [ ] 20 g sira Taleggio (bez kore)
- [ ] krasuljica
Predložio: Raffaele and Massimiliano Alajmo
Način pripreme:
Priprema temeljca: kuhajte sve sastojke za povrtni temeljac dok ne počne ključati i nastavite kuhati 45 minuta, nakon čega procijedite temeljac. Za umak od artičoka: narežite artičoke na tanko i pirjajte zajedno s nasjeckanim lukom, češnjakom, uljem i peršinom i dvije kutljače povrtnog temeljca oko 10 minuta.
Za pripremu rižota: popržite nasjeckani luk i ljutiku u loncu za pirjanje na 30 g ulja sve dok ne omekša. Dodajte rižu, ulijte vino sve dok ne ishlapi. Dodajte pola količine umaka od artičoka, krišku parmskog pršuta, i kutljaču temeljca i kuhajte. Kad riža upije temeljac, dodajte ga još, svaki put kad je potrebno. Nastavite tako otprilike 16 minuta. Uklonite s vatre i uklonite krišku parmskog pršuta, umiješajte ribani sir Parmigiano Reggiano, maslac, preostali umak od artičoka i limunov sok.
Začinite prema vašem ukusu. Stavite rižoto u 4 tanjura i ukrasite tankim kriškama sira Parmigiano Reggiano, parmskim pršutom, kockicama punomasnog sira Taleggio i krasuljicom.