recepti "Brzi recepti"
Rižoti i jela od riže za brzo i jednostavno kuhanje
Rižoto od cvjetova tikvica i sezonskog povrća
Što vam je potrebno
- [ ] 300 g riže Gran Gallo Arborio Risotto rice
- [ ] 100 g maslaca
- [ ] ekstra djevičansko maslinovo ulje
- [ ] 2 l kokošjeg temeljca
- [ ] 100 g ribanog sira Parmigiano Reggiano
- [ ] 3 čajne žličice balzamičnog octa
- [ ] 1 čaša bijelog vina
- [ ] 1 mala glavica bijelog luka
- [ ] 8 tikvica s cvijetom
- [ ] 500 g tikvica
- [ ] 8 malih mrkvi
- [ ] 12 malih glavica luka
- [ ] 3 artičoke
- [ ] 100 g lisičarki
- [ ] 4 cvijeta tikvice
- [ ] 4 rebra karde (divlje artičoke)
Predložio: Alain Ducasse
Način pripreme:
Rižoto od cvjetova tikvica i sezonskog povrća: u loncu za pirjanje s teškim dnom popržite cvjetove tikvica na ulju i kutljači temeljca. Skuhajte luk i mrkvu na isti način. Narežite artičoke u 8 dijelova (zadržite jednu sirovu za ukras). Operite gljive i stabljike karde (španjolske artičoke). Narežite na tanko 1 artičoku zajedno s tikvicama. Podijelite cvjetove u 4 dijela.
Za pripremu umaka: narežite 100 g tikvica. Kuhajte u preostalom ulju i u kutljači temeljca 10 minuta. Izmiksajte i stavite sa strane. Za pripremu rižota: u loncu za pirjanje s teškim dnom, popržite na maslinovom ulju isjeckani luk, dodajte rižu i pržite dok ne postane prozirna.
Dodajte kutljaču toplog temeljca i kuhajte. Kad riža upije temeljac, dodajte ga još, svaki put kad je potrebno. Nastavite tako otprilike 16 minuta. Uklonite rižoto s vatre i umiješajte maslac, ribani sir Parmigiano Reggiano i ocat. U tavi specite artičoke i gljive na ulju, dodajte cijele tikvice, mrkvu i ocat.
Poslužite u 4 tanjura ukrašeno povrćem i kriškama karde