recepti "Recepti za klasike među rižotima"
Suvremene izmjene omiljenih tradicionalnih recepata.
Složenac od riže
Što vam je potrebno
- [ ] 250 g riže Riserva 1856 Carnaroli
- [ ] 4 fileta zlatovčice srednje veličine (Potočna zlatovčica) narezane na dijagonalne trake
- [ ] 300 g mladog pijetla
- [ ] očišćenog i opranog
- [ ] 1 svežanj svježeg začinskog bilja (krasuljica
- [ ] estragon
- [ ] mažuran
- [ ] dragušac)
- [ ] 1 sitno nasjeckana ljutika
- [ ] 1 čaša suhog bijelog vina
- [ ] 100 g maslaca
- [ ] 100 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- [ ] 1 čaša ribljeg ili mesnog temeljca
- [ ] 2 jušne žlice ribanog sira Parmigiano Reggiano
- [ ] 1 litra povrtnog temeljca
Predložio: Filippo Chiappini Dattilo
Način pripreme:
Priprema umaka za složenac od riže: ispržite pola isjeckanog luka, isjeckanu mrkvu i celer u loncu za pirjanje s teškim dnom na 40 g ulja dok ne omekšaju. Dodajte 80 g mljevene govedine, lovorov list i ½ čaše bijelog vina. Dodajte umak od rajčice i kuhajte 30 minuta. Na kraju procijedite umak.
Za pripremu rižota: kuhajte grašak 3 minute. Ispržite luk u loncu s teškim dnom dok ne omekša. Dodajte rižu i kuhajte dodatne 3 minute. Zatim dodajte vino i pirjajte dok ne ishlapi. Dodajte kutljaču toplog temeljca i grašak i pirjajte na laganoj vatri. Kad riža upije temeljac, dodajte ga još svaki put kad je potrebno. Nakon 10 minuta uklonite rižoto s vatre i uklonite luk.
CUmijesite zajedno mljeveno meso, kruh, žumanjak od jaja, sol, papar i muškatni oraščić. Napravite male loptice, uvaljajte u brašno i ispržite. U posebnom loncu za pirjanje, ispržite pileće jetrice i dodajte konjak te ostavite da ishlapi. Narežite patlidžan i ispržite ga. Namastite 4 kalupa uljem i obložite kalupe krušnim mrvicama. Posložite kriške patlidžana.
Dodajte u rižoto preostala dva žumanjka jaja, mozzarella sir, pileće jetrice, sir Parmigiano Reggiano i mesne okruglice. Napunite kalupe s rižotom i kuhajte u pećnici 15 minuta.
Uklonite iz kalupa i poslužite s umakom od rajčica.