Tvrtka Riso Gallo jako dobro zna da od drevnih tehnika UZGOJA sve do danas, kvaliteta riže ovisi o iskustvu i istraživanju.
U Italiji se riža uzgaja pod vodom što je od temeljne važnosti za zaštitu sjemenja i mladica od niskih noćnih temperatura.
Riža dostiže potpunu zrelost između rujna i listopada i polja se isušuju posljednji put dva tjedna prije žetve uz primjenu modernih kombajna za žetvu opremljenih gusjenicama (tako se mogu kretati bez rizika od potapanja u blatnjavo tlo u rižinim poljima).
Mlaćenjem neoljuštene riže doprinosi se sušenju sirovog materijala čime se uklanja svaki višak vlažnosti.
Ova faza koja se nekad izvodila na podovima za mlaćenje na seoskim gospodarstvima pomoću topline sunca i koja je nekada trajala dva ili tri dana, sada se izvodi sofisticiranim strojevima koji skraćuju vrijeme na samo nekoliko sati i održavaju proizvod boljim.
U tvornici u gradu Robbio Lomellina, tvrtka Riso Gallo objedinjuje strast malih proizvođača i vrhunsku tehnologiju u preradi riže kako bi na naše stolove donijela najbolji okus najbolje riže.
ČIŠĆENJE
Svake godine otprilike 120 000 tona neoljuštene (neprerađene riže) stiže u tvornicu u gradu Robbio Lomellina i prerađuje se u rižu koja će se kasnije posluživati na našim trpezama.
Nakon prvotne provjere kvalitete, kad stigne u tvornicu, neoljuštena riža se kao prvo čisti pomoću strojeva za čišćenje i za odvajanje kamenčića i nečistoća prije prolaska kroz ljuskače koji će ukloniti vanjsku ljusku.
Ovim procesom proizvodi se smeđa riža koja se potom raspoređuje prema veličini pomoću mjerki koje uklanjaju manja, nezrela zrna.
OD MEHANIČKOG BIJELJENJA DO OPTIČKOG RAZVRSTAVANJA
Smeđa riža je spremna za rafiniranje ili bijeljenje u fizičkom procesu mljevenja koji postupno uklanja vanjske slojeve zrna, ljusku i mekinje te ostavlja samo središnji dio, „jezgru“.
Tijekom postupka rafiniranja, najosjetljivija zrna se lome i tako nastaju nepogodna zrna. Višak nepogodnih zrna se uklanja filtriranjem.
Riža koja se proizvodi, provjerava se zrno po zorno pomoću optičkih uređaja za sortiranje koji uklanjanju prošarana zrna.
Sortiranje se izvodi visoko sofisticiranim strojevima s kamerama koje mogu prepoznati i ukloniti zrna koja nemaju standardnu boju.
PARENJE i ostali posebni procesi
Parenje, ili djelomično parenje je tehnika znana već stoljećima i koju je tvrtka Riso Gallo prva primijenila na talijanskom tržištu u neprekidnom ciklusu.
Parena riža se dobiva potpuno prirodnom procedurom koju su poznavali već Hetiti i Egipćani.
Neobrađena riža se prvo namače u toploj vodi, potom pari na visokoj temperaturi i naposlijetku suši toplim zrakom prije ljuštenja pomoću istog sustava koji se koristi za proizvodnju bijele riže.
Tijekom parenja, vitamini i mineralne soli prelaze iz vanjskog usplođa (perikarpa) u unutrašnjost zrna pomoću osmoze i hranjive tvari koje se obično izgube tijekom normalne prerade ostaju sačuvane.
Toplina također želatinizira škrob i kao rezultat dobiva se otpornije zrno koje ne samo da se može dulje čuvati, već je jednostavno za pripremanje, kruće i manje ljepljivo.
Tvornica u gradu Robbio također proizvodi rižu za brzo kuhanje koja brzo upija vodu ili temeljac zahvaljujući patentiranom postupku tvrtke Riso Gallo.
GRAN RISERVA: POTRAGA ZA SAVRŠENIM ZRNOM RIŽE
Gran Riserva je jedina riža ove vrste u svijetu i rezultat je iskustva kojim se može pohvaliti šest generacija. Proizvodi se samo ograničena količina koja podliježe vrlo strogoj izbornoj proceduri tijekom koje, samo 20% neoljuštene riže postaje Gran Riserva.
Gran Riserva se uzgaja tamo gdje su obilježja tla i mikro klima izrazito pogodni. Pažljiv odabir sjemenja i niska gustoća sjetve osiguravaju proizvod vrhunske kvalitete. Selektivnom žetvom, koriste se samo biljke u sredini rižinog polja (tamo gdje je izloženost suncu bolja i gdje kruženje vode uzrokuje manje toplinske šokove).
Gran Riserva zrije godinu dana u prozračenim silosima prije početka prerade. Tamo se zrna rafiniraju, odnosno podvrgnuta su procesu koji značajno poboljšava sposobnost očuvanja njihovog oblika tijekom kuhanja i povećava njihov obujam kad su kuhana znatno iznad standarda.
Strogim procesom odabira proizvodi se riža velikog zrna ujednačene veličine. To znači da se tradicionalno ljuštenje kamenom može koristiti u ujednačenom, vrlo osjetljivom procesu koji čuva cjelovitost zrna i osigurava zrnu očuvanje njegovog oblika tijekom kuhanja te sprečava da zrno postane ljepljivo. Rezultat je riža vrhunske kvalitete koja virtualno nema nedostataka i koja se odlikuje velikim, mesnatim zrnima koja se mogu koristiti u pripremi izvrsnih rižota. Riža Gran Riserva, koju posebno cijene stručnjaci i koriste vrhunski kuhari, je idealan proizvod za pripremu rižota za posebne prigode!
Riža Gran Riserva se prodaje u elegantnom pakiranju od 1 kg, u poklon limenci od 1 kg, u profinjenoj izvezenoj vrećici od 2 kg i u kutiji od 5 kg isključivo namijenjenoj najboljim restoranima.