Fermentacijom riže, u potpunosti bez kemijskih dodataka, proizvodi se vrlo delikatan ocat čija je uporaba rasprostranjena u Japanu u pripremi jela Sushi, ali koji se također može koristiti za slatka i kisela jela.
Dodajte žlicu soli tako da voda ne iskipi iz lonca dok riža ključa.
Rižin škrob je vrijedna zamjena za štirku: prokuhajte 50 g riže u litri vode, procijedite i ostavite ohladiti prije prskanja tekućine po rublju.
Ovo je talijanska riža najvećih zrna, potječe od riže Vialone, i odlična je za rižote koji postaju kremasti zahvaljujući visokom udjelu škroba kojim se odlikuje ova vrsta riže.
Vrećica od gaze napunjena rižom i klinčićima, držati će moljce daleko.
Dugačko, mesnato zrno kristalne strukture: ova riža je izvrsna za rižote i salate od riže.
Malo i okruglo zrno niske otpornosti na kuhanje i velike viskoznosti što ga čini idealnim za pripremu juha te slastica i pudinga.
Kraljica okusa. Sugestivno hindsko ime za ovu vrstu riže čije je podrijetlo Indija i Pakistan, savršeno opisuje prepoznatljivu, delikatnu aromu, mješavinu sandalovine i lješnjaka, i riže koja krasi trpeze diljem svijeta.
Ovo je kralj među talijanskim rižama i jedna od najboljih riža na svijetu. Njezin sadržaj škroba osigurava izvrsnu ravnotežu između sposobnosti upijanja i otpornosti na kuhanje. Veliki kuhari joj se dive zahvaljujući njezinom rafiniranom okusu dok su početnici očarani njezinom iznimnom pouzdanošću.
Operite rižu kako bi uklonili škrob, ostavite osušiti i stavite u lonac s hladnom vodom (količina vode mora biti dvostruka u odnosu na količinu riže). Kuhajte polako sve dok se voda potpuno ne upije i zatim pokrijte i nastavite kuhati još nekoliko minuta. Ostavite rižu da odstoji 15 minuta prije posluživanja kao prilog jelu.
Prokuhajte punu šaku riže i šaku cvjetova kamilice u litri vode 15 minuta. Procijedite i dodajte mlakoj vodenoj kupelji kako bi umirili kožu nakon izlaganja suncu.
Ispolirajte i njegujte lišće sobnih biljki pomoću spužve namočene u vodu u kojoj se kuhala riža.
Zakuhajte količinu vode koja je pet puta veća od količine riže koju želite skuhati. Kuhajte 15 do 20 minuta (ovisno o kvaliteti riže i receptu) i miješajte drvenom kuhačom tako da razdvojite zrna. Procijedite, začinite i poslužite vruće.
Zakuhajte količinu vode koja je pet puta veća od količine riže koju želite skuhati. Kuhajte 15 do 20 minuta (ovisno o kvaliteti riže i receptu) i zatim miješajte drvenom kuhačom kako bi razdvojili zrna. Procijedite i isperite pod hladnom vodom prije dodavanja željenih sastojaka.
Tajlandska riža dugog zrna s delikatnim notama jasmina.
Kuhajte rižu u kipućoj vodi otprilike jednu minutu, isperite je i stavite u lonac. Pokrijte mlijekom i kuhajte dok se mlijeko potpuno ne upije. Kad riža postane kremasta, može se koristiti za pripremu slastica.
Močenje ruku nekoliko minuta u mlakoj vodi u kojoj se kuhala riža pomaže im da ostanu meke i nježne.
Staklenka napunjena rižom i šećerom sprečava nastanak neugodnih mirisa u hladnjaku.
Riža kratkog zrna velike sposobnosti upijanja, prikladna za juhe, slastice, punjenja, krokete i pržene kuglice od riže.
Polufina riža, izrazite viskoznosti, idealna za juhe i složence, zamijenila je vrstu Maratelli koja je bila rasprostranjena u pokrajini Lombardija sve do 1980tih godina.
Postupak koji omogućuje riži održati svoj oblik tijekom kuhanja i očuvati iste hranjive tvari koje su svojstvene za smeđu rižu. Ime dolazi od riječi „djelomično kuhano“. Tradicionalno, postupak uključuje prvenstveno parenje riže i potom sušenje na suncu. Danas postupak koristi visoko naprednu tehnologiju prije upućivanja riže u mlinove radi ljuštenja i kasnijeg rafiniranja.
Vrsta riže Basmati koja se uzgaja u Zapadnom Bengalu.
Popržite rižu na ulju, maslacu i luku dok zrna ne postanu zlatne boje. Dodajte dvostruko više vode u odnosu na težinu riže, pokrijte i kuhajte u pećnici (180°) sve dok se tekućina potpuno ne upije. Dodajte nekoliko komadića maslaca i poslužite kao dodatak jelu. Možete je također skuhati na ploči za kuhanje umjesto u pećnici.
Njezina zrna je čine prikladnom za parenje kao i za kuhanje pilav riže. Pored toga, može se koristiti za punjenje paprika i rajčica.
Ovdje možete pronaći upute o izradi savršenog rižota.
Crvena riža podrijetlom iz francuske regije Camargue, dugog zrna i prirodno crvene boje.
Njezina kruta zrna čije je prikladnom za kuhanje „suhih“ jela od riže, pečene riže ili „au gratin“ (zapečene) riže.
Nekoliko zrna riže u posudi za čuvanje soli sprečavaju začepljivanje i upijanje vlažnosti.
Klasificirana kao fina riža, odlikuje se dobrom konzistencijom i sposobnosti upijanja. Može se koristiti u velikom broju jela, od salata od riže do složenaca.
Ovo zapravo nije riže već zrna vodene trave, Zizania aquatica, koja raste spontano u močvarama regije Camargue i Kanade. Pridobila je naklon gurmana koji je koriste kao prilog jelima istaknutog okusa poput ribe i divljači.
Vrsta najviše kvalitete riže Basmati koja se uzgaja u podnožju Himalaje.
Ime obilježava tajlandsko podrijetlo ove riže dugog zrna, kristalne boje i začinjenog okusa koja služi kao prilog mesu i ribi.
Omotajte rižu u čistu krpu i močite u hladnoj vodi nekoliko sati. Zatim stavite krpu s rižom u košaru za kuhanje na pari koja mora stajati iznad lonca s kipućom vodom. Premda je ovo prilično dugotrajna metoda (potrebno je pola sata plus vrijeme močenja), budući da riža nikada neće doći u dodir s vodom, zadržat će svoja hranjiva svojstva netaknutim.
Aromatična riža punog zrna, prirodne crne boje. Podrijetlom iz Kine gdje se smatrala afrodizijakom, što je uvjetovalo i nastanak njezinog imena. Danas se također uzgaja u Padskoj dolini. Idealna je kao dodatak prekrasnim okusima ribe i rakova.
Polu fina riža visoke kvalitete koja je vrlo popularna u područjima gradova Mantova/Verona. Klasificirana kao srednja riža, idealna je za pripremu kremastih rižota budući da jako dobro upija tekućinu.